Page 7 - RSG_MAG_15_MSY
P. 7
tı çoğumuzun fotoğraf macerası... Şanslı olanlarımız ise daha sonra Almanya ve ağırlıklı olarak Japon fotoğraf makineleriyle sürdürdüler yolculuklarını.
O günlerde ağırlıklı siyah beyaz kul- lanmakla birlikte, genelde renkli ne- gatif 36 pozluk film kullanılıyordu. Dia-pozitif yani saydam banyosu Türkiye’de yapılmıyor, satın aldığı- nız filmin içinden çıkan adrese, yani yurtdışına gönderiliyordu. Fotoğraf- lar karta basılıyor, albümlerde, vit- rinlerde, çerçevelenip duvarda sergi- leniyordu. Ancak son 20 yılda dijital makineler, 5 yılda da akıllı telefonla- rın kamera özellikleri büyük gelişme gösterince fotoğraf ların yeni sergi- lenme alanı artık internet, hatta sos- yal medya uygulamaları oldu.
Sizce insan geçmişe, çok daha ba- sit bir hayata, fotoğraf açısından ise filmin o sıcak etkisine özlem duyuyor mu?
Aslında bu noktada meseleyi ra- kamlarla ortaya koymakta yarar var. 2010 yılında dijital fotoğraf ma- kineleri 121,5 milyon satış adedine ulaşmışken, 2016’nın ilk yarısında dramatik bir düşüşle bu rakam 13 milyona düştü...
Ancak dijital fotoğraf makineleri sa- tışları düşmesine rağmen, internet ve sosyal medya uygulamalarında paylaşılan fotoğraf sayısı artmaya devam etti. InfoTrends verilerine göre, 2013’te 660 milyar fotoğraf paylaşılmışken bu rakam 2017 itiba- riyle 1,2 trilyonu geçti.
Peki bu kadar fotoğraf nasıl çekil- mişti? Araştırmalara göre bu fotoğ- rafların yüzde 10,3’ü dijital fotoğraf makineleri, yüzde 4,7’si tabletlerle ve yüzde 85’i akıllı telefonlarla çekildi.
Uzun vadede kullanıcıların gele- neksel makinelere döneceğini mi düşünüyorsunuz peki?
Fotoğraf sanayisi dönüşüyor... Film ve ekipman üreten firmalar da, yüzlerce yıllık deneyimlerini dijita- le aktarmak için Ar-Ge yapıyor ve sektörün yeni oyuncuları olan akıllı telefon üreticileriyle işbirlikleri yapı- yorlar. Daha fazla megapiksel, yapay zeka desteği, çoklu lens teknolojile- riyle tüketicileri cezbetmeye çalışı- yorlar. Ne olacağını merakla izliyo- rum.
Bu alana uzun yıllar emek vermiş biri olarak günümüzde fotoğrafçı- lığın şu anki durumunu nasıl gö- rüyorsunuz?
Her ne kadar üretim araçları ve bun- ların yayınlandığı medya değişse de, gerçek olan şu ki fotoğraf yaygınla- şıyor, alt kitlelere ulaşıyor. Elbette ki, bu değişim ve dönüşümün yıkıcı etkileri de var. Lakin bu akıntıya di- renmektense, onu yönlendirmenin, kontrol etmenin görsel kültür adına önemli bir hareket olduğu kanaatin- deyim. Akıllı telefonlar; öz çekim, aile ve hatıra fotoğrafları dışında “daha iyi fotoğraf” için de kullanıla- bilirler. Tam da bu noktada fotoğra- fın deneyimli emektarlarına önem- li bir iş düşüyor: Reddetmek yerine kucaklamak. Fotoğraf üretmek... İşte bütün mesele bu! ■
06/2018 | İTÜ RSG 7