Page 8 - RSG_MAG_18_AE
P. 8

sanat hakkında - { mayıs 2019 }
Erken Dönem İznik Çinisi
8 İTÜ RSG | 05/2019
Türk çini sanatının geçmişi 8. ve 9. yüzyıllara, Uygurlara kadar uzanır. Günümüzde de yaşatılan İznik çini sanatı- nın ana hatları Anadolu Selçukluları döneminde oluşmaya başlar.
İznik çinisinin yükseldiği Osmanlı Döneminde, ilk ayırt edici nitelik olarak renkli sır tekniği ile karşılaşılır. 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başlarında görülen erken örnekler- de beyaz astarlı kırmızı hamur kullanılır. Bezemeler ba- sılarak veya kazılarak işlenir, üzeri renkli sırla boyanır; kufi ve sülüs yazı, bitkisel ve geometrik motifler içerir. Turkuaz, kobalt, leylak, sarı, siyah, fıstık yeşili, altın yaldız gibi renklerden oluşan çinilerin yetkin örnekleri Bursa ve Edirne’deki camilerde görülür.
Erken Osmanlı Dönemi’nde, Selçuklu geleneğini sürdüren, günlük yaşantıda kulanılan İznik yapımı seramikler de vardır. Ağırlıklı olarak Milet’teki kazılarda çıkan ve “Mi- let işi” olarak adlandırılan bu seramikler kırmızı hamur- lu, şeffaf sır altına, mavi, firuze ve mor renk uygulamaları içerir. Bu seramiklerin 14. yüzyıl sonu İznik üretimi olduk- ları tespit edilmiştir.


































































































   6   7   8   9   10