Page 17 - İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi
P. 17
sanatçısı gözüyle, bu değişimi nasıl yorumluyorsunuz?
İnsan belleği olan bir canlı. Yaşadıklarını aklında saklıyor, hatırlıyor. Fotoğraf da buna
oldukça hizmet eden bir araç. Ve günümüz dünyası giderek hızlanıyor, hızlandıkça da bu belleğe daha
çok ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla fotoğraf burada çok önemli ve
insan doğasına yatkın bir boşluğu tamamlıyor. O yüzden bu kadar
çok kullanılması da teknolojinin
bu yönde gelişmesi de normal.
Ama yaratıcılık eğilimli bir anlatım dili olarak baktığımızda, aslında o kadar çok fotoğraf üretilemiyor. Tek fotoğraf kareleri, insan beğenisinde yalnızca güzel kısmına sesleniyor. Ama bir şeyin anlatılabilmesi için daha geniş bakılması gerekiyor. Bundan dolayı belgesel fotoğrafçılık diğer anlatım tarzlarından ayrılıyor. Aslında çok fotoğraf çekilmesi, cep telefonlarından fotoğraf çekilebilmesi kötü bir şey değil. Derler ya “her önüne gelen fotoğrafçı oldu” diye; esasen ben bunu çok demokratik buluyorum. Araç buna izin veriyor.
Her önüne gelen resim yapamıyor, keman çalamıyor ama her önüne gelen fotoğraf çekebiliyor. Bu çok demokratik ve insan doğasına uygun bir şey. Ama fotoğrafı kullanarak
bir şey anlatmaya çalışma eğilimi diğer sanat dallarında olduğu gibi
az olur. O yüzden burada fotoğrafın çoğalması buna bir yarar sağlamıyor. Ama buna özendiriyor. Belgesel fotoğrafta bu büyük fotoğraf dünyasında tek anlatı olma özelliğine sahip. İnsan öykülerini alıp onları başka insanları etkileyecek şekilde dönüştürüyor. Fotoğrafın bu kadar çok üretilmesi, bu kadar çok insanın da seyirci olmasına yol açıyor.
O yüzden ben bu durumdan çok memnunum.
“Sinema sanat mıdır” tartışmasına aşinayız... Fotoğrafın tarihi ise sinemadan eski ve onun da sanat olup olmadığı tartışmaları farklı zeminlerde hala sürüyor... Sizce fotoğrafın yeri neresi?
Bence bir nesnenin ürettiği herhangi bir durum, baştan bu sanattır değildir diye ayrılamaz.
“Yaratıcılık eğilimli bir anlatım dili olarak baktığımızda, aslında o kadar çok fotoğraf üretilemiyor. Tek fotoğraf kareleri, insan beğenisinde yalnızca güzel kısmına sesleniyor. Ama bir şeyin anlatılabilmesi için daha geniş bakılması gerekiyor. Bundan dolayı belgesel fotoğrafçılık diğer anlatım tarzlarından ayrılıyor. ”
03/2015 | İTÜ RSG 17